Stan; Gitarist, Spaanse Gitaarmuziek, Bossa Nova, Spaanse Muziek
 

 

 

ABOUT Stan

Zijn passie voor muziek ontstond al op jonge leeftijd. Na enkele jaren in Eindhoven gewoond te hebben, verruilde hij het kille kikkerlandje met het warme klimaat van Portugal. In het zwoele en romantische Lissabon ging hij wonen in "Mouraria", een van de Fado wijken in Lissabon. Hier kwam hij in aanraking met de "Saudade" en de tijdloze melancholie. Hij studeerde klassiek gitaar aan de "Academia de Música" o.l.v. António Ferreirinha. Ook was het in deze tijd dat hij in aanraking kwam met de gitaarmuziek uit de Portugese koloniën zoals Brazilië en Goa (speelde o.a Ekvat). Via lessen met Pedro Jóia kwam Stan in aanraking met de Flamenco. De bedoeling was om een half jaartje te blijven. Uiteindelijk kwam hij pas na bijna 5 jaar terug naar Nederland.

Terug in Nederland studeerde Stan klassieke muziek aan het conservatorium van Hogeschool Helicon o.l.v. gitaarvirtuoos Pavel Steidl. Simultaan studeerde hij ook aan het Fontys conservatorium in Tilburg o.l.v. Hein Sanderink. Hij behaalde zijn bachelor diploma in muziek met een specialisatie in klassieke Spaanse en Zuid-Amerikaanse (kamer)muziek. Gedurende de studie volgde hij vele masterclasses bij o.a. Darko Petrinjak, Eduardo Isaac en David Russell.

Naast het interpreteren van werken van grote Spaanse componisten zoals I. Albeniz, E. Granados, F. Tarrega, Torroba en het spelen van Flamenco, speelt hij ook in de Braziliaanse Bossa Nova formatie Nossa Bossa. Het repertoire bestaat o.a. uit bossa nova, braziliaanse jazz, fado's en portugese volksmuziek.

Verder is Stan ook actief als componist en sound designer. Zijn laatste album is hier te beluisteren.

Momenteel woont hij in de regio Utrecht (Bilthoven) en doceert hij o.a. muziekwetenschappelijke vakken.